Koncz Zsuzsa - Jelbeszéd 2023

50. JUBILEUMI KIADÁS - megjelent Koncz Zsuzsa új CD-je a Hungaroton kiadó gondozásában

1973-ban jelent meg Koncz Zsuzsa utolsó közös lemeze az Illés zenekarral, már a KITT-Egylet (Koncz-Illés-Tolcsvayék és a Trió) égisze alatt. A korong elkészülte nem volt egészen zökkenőmentes: József Attila Bolyongok című versét a cenzúra leparancsolta a készülő albumról, s végül ehelyett készült el a korszakos jelentőségű másik József Attila megzenésítés, a Kertész leszek. A tizenkét dalt tartalmazó lemez 1973 karácsonyára került a boltokba, és a közönség hasonló lelkesedéssel vásárolta, mint a korábbi négy nagylemezt.

Szerepelt rajta Illés-feldolgozás (a címadó Jelbeszéd), itt vált Zsuzsa „házi szerzőjévé” három dalával Tolcsvay László, de Szörényi Levente továbbra is ott szerepelt a komponisták között (Ki mondta), Bródy János pedig tovább folytatta meghatározó dalszerzői tevékenységét – néhol Szörényi Szabolcs bevonásával. A legendává emelkedett Ha én rózsa volnék valóságos ékköve az albumnak. Az említett József Attila vers mellett a költészetet Petőfi Nem ver meg engem az Isten című műve képviselte, illetve az akkori, jubileumi évre való tekintettel az Egy fiatal költő emlékére is őt idézi.

Több tízezer eladott példány után, folyosói hírek jelezték, hogy a hatalmasságok nem hallgatják őszinte lelkesedéssel a friss Koncz-lemezt. A boltokban kint lévő utolsó példányokat még megvásárolhatták a zenerajongók, ám a lemezgyár raktáraiban várakozó dobozok egyenesen a zúzdába mentek, és a Jelbeszéd egyik napról a másikra hiánycikk lett. Viszont a dalok tovább éltek a koncerteken, a Kertész leszek rákerült Zsuzsa első verslemezére, mint címadó dal, az eredeti albumot pedig a szemfüles rajongók gyűjteményéből másolgatták kazettára, akiknek már nem jutott belőle.

Tíz évvel később, 1983-ban jött el az ideje, hogy újra a közönség kezébe kerülhessen a Jelbeszéd album – bár az eredeti filmek elkallódása miatt újratervezett borítóval. Sorok kígyóztak a Fonográf lemezbolt előtt. Olyan fontos pillanat, olyan elégtétel volt ez akkor, hogy Zsuzsa turnét is szentelt az újrakiadásnak: ennek a koncertsorozatnak két állomásán pedig felvette első koncert-albumát KONCZ-ERT - Jelbeszéd-turné címmel.

Most, hogy ez a magyar rock történetében kivételes jelentőségű, és viszontagságos sorsában is emlékezetes album megjelenésének ötvenedik évfordulójához ér, egy különleges 50. jubileumi újrakiadással készültünk. Az album teljes hanganyaga felújított hangminőségben hallható Závodi Gábornak köszönhetően. Az eredeti Jelbeszéd album műsora végre kiegészült a Bolyongok és a Ne sírj kedvesem című dalokkal, amelyek eddig még kiadatlan változatban szerepelnek a lemezen, ebben a formában most hallhatja a közönség először. A listát pedig egy igazi meglepetés dal zárja, amelyet Bródy János kifejezetten erre az alkalomra írt Zsuzsának és a Jelbeszéd 2.0 címet kapta.

Az album történetében fontos mérföldkő ez az újrakiadás, amely kicsit újraélve, átgyúrva és továbbgondolva hirdeti ma is az eredeti album szellemiségét.

Az album elérhető:

https://hungarotonmusic.com/jelbeszed-2023-hcd-71326

A lemez megrendelhető:

MG Records:

https://mgrecords.hu/node/300222

Libri:

https://www.libri.hu/zene/koncz_zsuzsa.jelbeszed-2023-cd.html?fbclid=IwAR2OIbJlTjrdqOhYOIUovBJO5pRKEoHil2HKHykoq1zbK-Cw20QCUvs7ak4

Media Markt:

https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_koncz-zsuzsa-jelbeszéd-50-jubileumi-kiadás-2023-cd-1433970.html

Rock Diszkont:

https://rockdiszkont.hu/cd-magyar/k/koncz-zsuzsa-jelbeszed-(v)-50-jubileumi-felujitott-kiadas-(-3-bonusz)-cd?fbclid=IwAR0mWZ6EMuravsnmn2wG2BInII3XWKMUCmDoDM0soMX2BOVxhFuIaScNi6Y